tandblekning

Så fixar du vita tänder själv

Här får du de bästa tipsen för att själv kunna fixa vita tänder. Att bleka tänderna hemma är idag både billigt, säkert och enkelt. Du kan prova att själv bleka med naturliga produkter hemma, men om du känner att det inte räcker så finns det tandblekningsprodukter som du själva kan beställa hem och bleka med.

Blekning med produkter från skafferiet
Naturliga produkter är främst jordgubbar eller bikarbonat. Bikarbonat är effektivare än jordgubbar men eftersom det slipar tandytorna bör du använda det max några gånger per månad. Du kan blanda det i din tandkräm och borsta med det ibland för en egen whitening tandkräm.

Hemmatandblekning
Tandblekningar kan vara skonsammare än de naturliga alternativen som bikarbonat eftersom de använder tekniker som gör att de skonsamt bleker bort missfärgningarna utan att skada tandytorna. Naturligtvis skiljer sig olika märken åt. En tandblekning som har peroxid som aktivt ämne är idag förbjudet att säljas, men säljs ändå fortfarande av en del företag. Eftersom de gör små, små hål i emaljen bör du undvika det helt och hållet.

Oavsett vilket märke du använder kommer du behöva lägga en del tid på att ha blekningen på tänderna. Exempelvis kan du bleka medan du tittar på tv, duschar eller i bilen på väg till jobbet. Det är alltså enkelt att göra det när som helst.

Hur du gör
Blekningen går till på så sätt att du får hem skenor som du själv enkelt formar efter dina tänder. Du doppar dem i hett vatten så de mjuknar och sedan sätter du skenan över en käke i taget och trycker ordentligt med fingrarna utefter dina tänder så du får en perfekt passform. Nästa steg är att trycka ut gelen i skenan och så sätter du in tandskenan i munnen igen. Sedan är det bara till att bleka på tills du fått tänderna vita.

Att tänka på
Det du bör tänka på när du gör en tandblekning, oavsett om det är hos tandläkaren eller själv, är att undvika allt som kan missfärga dina tänder under hela tiden du gör blekningen. Alltså inte endast när du har den i munnen utan under de dagar du bleker. Rödvin, cigaretter, kaffe, snus och annat som påverkar emaljen ska du alltså undvika. Fortsätt gärna att undvika det några dagar efter du är klar med din blekning för bästa resultat.